Воззʼєднання 1654 р.

Богдан Хмельницький. Гравюра Вільгельма Гондіуса 1651 року

Кар’єра фламандського картографа, гравера, художника Вільгельма Гондіуса (1598 – 1652/1658) значною мірою була пов’язана із Річчю Посполитою. У 1641 році він переїхав з Гааги до Гданська, де працював як придворний гравер польських королів Владислава IV і Яна-Казимира. Гондіус створив багато портретів монархів, магнатів, воєвод, канцлерів, бургомістрів, містян, учених; він гравірував карти, зокрема, Бопланову «Загальну карту України».

Як і Боплан, Гондіус був сучасником і свідком повстання Богдана Хмельницького у 1648 році. Козацький гетьман став видатною постаттю для цілої Європи, тож його образ не міг пройти повз увагу художника. У 1651 році Гондіус зробив гравюру, яка стала найвідомішим прижиттєвим портретом Хмельницького (при цьому не можна із певністю сказати, чи картина-основа писалася «з натури»). Автори численних інших зображень Хмельницького, починаючи з кінця XVII ст., використовували Гондіусів портрет як зразок, більш чи менш його модифікуючи. Результатом таких модифікацій є також зображення гетьмана на купюрі номіналом 5 гривень.

Портрет підписано латинською мовою: «Bohdan Chmielnicki Exercitus Zaporovieñ. Præfectus, Belli Servilis Autor Rebelliumq. Cosaccorum et Plebis Ukrayneñ Dux» («Богдан Хмельницький. Війська Запорізького Головнокомандувач, Війни Хлопської Зачинатель, Повсталого Козацтва і Народу Українського Князь»).

Khmelnytsky_1651

Хоча Хмельницький не належав до знаті з походження і не мав князівського титулу, гетьман претендував на роль державця нової держави, створеної козаками на відвойованих у короля землях (Дивись: «Запоріжжя та Військо Запорозьке – це одне й те саме?»). Себе він називав «єдиновладцем і самодержцем руським». Польські придворні кола знали про амбіції Хмельницького, але вважали їх зарозумілими. Власне цей погляд  і відображено у підписі, де гетьмана іронічно названо князем повстанців та холопів.

Фрагмент карикатури на портрет гетьмана

Зберігся також пародійний варіант гравюри Гондіуса, де гетьману домальовані козячі роги та ослячі вуха.

Попри весь сарказм з приводу неблагородного походження правителя України, Хмельницький був творцем справжньої східноєвропейської держави, яка докорінно змінила геополітичну ситуацію в Європі і стала визначною віхою історії українського народу.

За часів Хмельницького поняття «Русь» (придніпровська) та «Україна» стають синонімами. Представницьким станом цієї країни було козацтво На тодішніх картах назва Україна часто писалася з уточненням «земля козаків». Україна була неофіційною назвою країни гетьманів. Про неї часто згадується у документах та фольклорі, починаючи з XVII століття.

Дивись також: «Богдан Хмельницький, на відміну від «гетьманів-зрадників», ніколи не зраджував умовам союзу з Москвою і не шукав собі інших союзників?», «Що означала назва “Україна” протягом століть?», «Офорт Тараса Шевченка “Дари в Чигирині” (1844 р.)»

Коментарі
Звичайний патріотизм повинен бути підкріплений надійними джерелами і фактами, які можна використовувати як для свого усвідомлення, так і для «ідеологічних дискусій».
Вгору