Україна: символіка

Синьо-жовтий прапор дарований Карлом ХІІ гетьману Мазепі в 1709 році?

Міфи і стереотипи

  • Синьо-жовтий прапор дарований Карлом ХІІ гетьману Мазепі в 1709 р.

  • «Мазепинці» після Полтавської битви порвали шведські прапори на синьо-жовті пов’язки.

Історична реальність

«Шведская пехота под Полтавой» (реконструкция С.Шаменкова). Офицер держит белое королевскоей «лейб-знамя».

«Шведська піхота під Полтавою» (реконструкція С.Шаменкова). Офіцер тримає білий королівський «лейб-стяг».

Шведський король Карл ХІІ зустрічався з гетьманом Мазепою в Гірках біля Новгорода-Сіверського. Ця зустріч детально описана багатьма очевидцями: ніякого прапора Карл ХІІ Мазепі не вручав.

Після Полтавської битви багато шведських полкових прапорів стало трофеями Петра І, частину прапорів вцілілі загони шведів забрали із собою. Жодних фактів виготовлення повязок із прапорів у джерелах не фіксується. Варто зазначити, що полкові прапори шведської армії були різних кольорів. Багато з них збереглися досі у збірках музеїв Швеції та Росії.

Той стяг, до якого ми сьогодні звикли, як до шведського (жовтий хрест на синьому полі), на початку XVIII ст. був військово-морським – він прикрашав ніс, на позначення того, що корабель бойовий, а під час війни довгі вимпели майоріли на вітру на корабельних щоглах – вони показували, що корабель разом із флотом і армією веде бойові дії. Однак жоден свідок або історик чомусь не згадали, що Карлу XII якимось дивом вдалося завести під Полтаву на річку Ворсклу свій потужний флот, а Петру I розгромити його і пустити військово-морські прапори на онучі. Про можливість віддати їх козакам, вірним Мазепі, на нарукавні пов’язки ми взагалі промовчимо – ті рятували свої життя і відступили до Переволочної.

Шведский королевский флагман «Ваза»

Шведський королівський флагман «Ваза»

Коментарі
Звичайний патріотизм повинен бути підкріплений надійними джерелами і фактами, які можна використовувати як для свого усвідомлення, так і для «ідеологічних дискусій».
Вгору