Карти

Новоросія ніколи не мала відношення до України?

Міфи і стереотипи
Новоросія від початку не мала відношення до України?

Історична реальність

Початком “Новоросії” стали землі, забрані у запорізьких козаків.

Звернемося до, можливо, першої англомовної карти, на якій знайшлася “Новоросія”:Europe, divided into it’s empires, kingdoms, states, republics etc. by Kitchin, Hydrographer to THE KING, with many Additions and Improvements…” of Mr.D’Anville. London, 1795. Вона поділена на великі шматки, один з яких зветься “Східна частина Середземного моря з берегами турецької Анатолії, Сирії, Єгипту та Берберії” (“Eastern part of Mediterranean sea, with the coasts of Turky Anatolia, Syria, Egypt and Barbary”). Тут є New Russia”. Вона акуратно займає західну частину земель, які до 1775 р. усі сто років перед тим, навіть в усіх міжнародних договорах Московської держави (Андрусівському перемирї 1667 та “Вічному мирі” 1686) називалися “Вольності Війська Запорозького Низового”, – тобто були землями запорозьких козаків. Після попереднього вигнання Петром І  (1709) козаки у 1734 р. були запрошені повернутися під крило Росії. Але через 40 років їхній осередок — Нова Січ — був зруйнований військами Катерини ІІ у 1775 р., але на цій карті козаки ще підписані далі на схід: Zaporiski Cosaks”.

Тоді Російська імперія активно розширялася через низку російсько-турецьких війн. Тому ставилася до усіх новонабутих земель (дуже різних), так само як Британія, яка народжувала в Америці “Нову Англію” та “Нову Шотландію”, Франція – “Нову Францію”, Іспанія – “Нову Іспанію”. Місцеве населення та його назва нікого в імперських столицях не цікавили. Зазначимо, що більша частина нинішньої, пропагованої Москвою “Новоросії”, тут названа Little Tartaria (Мала Татарія). Тут показаний початковий етап створення “Новоросії” — після Кючук-Кайнарджийського миру 1774 та зруйнування Січі 1775. Поки що це – суто українські землі, навіть не турецькі (османські) і не татарські. Так само показує Новоросію ворожий щодо Британії французький атлас 1806 року.

Нижче для порівняння – карта українських земель бл. 1750 із Запорожжям.

Дивись також: “Новоросію заснували на землях, звільнених під час російсько-турецьких воєн?”

новороссия 1795

Украинські землі бл. 1750 р.

Українські землі бл. 1750 р.

Коментарі
Звичайний патріотизм повинен бути підкріплений надійними джерелами і фактами, які можна використовувати як для свого усвідомлення, так і для «ідеологічних дискусій».
Вгору