Україна: символіка

Синьо-жовтий прапор дарований австрійським імператором галичанам в 1849 році?

Міф 

Синьо-жовтий прапор дарований австрійським імператором галичанам у 1849 р.


Історична реальність

Територіальні барви Королівства Галичини та Лодомерії, а також Герцогства Буковина

Територіальні барви Королівства Галіції та Лодомерії, а також Герцогства Буковина

Взагалі-то «територіальними барвами» земель у складі Австрійської імперії, що населені українцями, були червоний і синій. За кольором гербів. Традиція така в монархіях є.

«Крават», вышитый к знамени «Батальона руських горных стрелков» эрцгерцогиней Софией

«Крават», вишитий до стягу «Батальону руських гірських стрільців» ерцгерцогинею Софією

Формування поняття «національних кольорів» та затвердження національних або державних прапорів для більшості сучасних держав припадає тільки на період ХІХ-ХХ ст. У 90 випадках з 100 це були протягом кількох століть прапори торгового флоту. В інших 10-ти – військово-морського. На суходолі ще не було традиції вивішувати їх біля входу в державні установи, на дахах будинків, ходити з ними на демонстрації … От не було і все! Напевно першими випадками були Американська революція 1775 р. та Велика французька революція 1789 р. Але інші держави ще довго не допускали у себе всяких революцій з їхніми прапорами.

Як ми бачимо, поява національних символів переважно тісно пов’язана з націонално-визвольними рухами. Затвердження синього і жовтого, як українських національних кольорів в сучасному розумінні, датується 1848 р. і пов’язане з українським національним відродженням в Галичині та Буковині. Головна Руська Рада на таємному засіданні 18 травня 1848 р. затвердила як національні кольори синій і жовтий, а також герб із зображенням золотого лева, який спинається на скелю в синьому полі.

У 1849 р. для підтримки порядку в краї було організовано «Батальйон руських гірських стрільців», для якого архикнягиня (ерцгерцогиня) Софія (мати імператора Франца-Йосифа) вишила стрічку. Ця стрічка була синьо-срібна. Жодного прапора ні для цього батальйону, ні для галицьких українців австрійська влада не надавала.

Герб Королівства Галіції та Лодомерії

Герб Королівства Галіції та Лодомерії

Герб Герцогства Буковина

Герб Герцогства Буковина

Так а яка ж символіка (геральдика та вексилологія) згаданих Галичини і Буковини? Східна Галичина, населена переважно галицькими українцями (русинами – Ruthen), входила до складу Королівства Галичини і Лодомерії. Буковина, населена переважно українцями і румунами, була самостійним герцогством у складі Австрійської імперії.

Герб Галичини на обкладинці журналу «Лукомор'є», присвяченому окупації краю в 1914 р.

Герб Галичини на обкладинці російського журналу «Лукомор’є», присвяченому окупації краю в 1914 р.

 

 

Джерела

  • ЦГИА Украины (г. Львов) — Ф. 180. — Оп.1. — Д. 2. — Л. 25 об, 26. Опубликовано: Головна Руська Рада (1848–1851): протоколи засідань і книга кореспонденції. — Львів, 2002. — С. 26, 27.
  • Кревецький І. Баталїон руських гірських стрільців (1849-1850) // Записки НТШ. — Львів, 1912. — Т. CVII. — С. 62-64
Коментарі
Звичайний патріотизм повинен бути підкріплений надійними джерелами і фактами, які можна використовувати як для свого усвідомлення, так і для «ідеологічних дискусій».
Вгору